fbpx

Naar aanleiding van een recent online artikel in het Financieel Dagblad (d.d. 26 januari 2024) over het omgaan met kwartsstof vertellen wij graag hoe wij hiermee omgaan.

Lion Stone produceert aanrechtbladen van hoogwaardige materialen. Lion Stone verwerkt ook composiet dat kwarts bevat, tussen de 10% en 90%. Het is goed dat er voor dit onderwerp aandacht komt.

Lion Stone vindt het van het grootste belang om zijn medewerkers veilig te laten werken. Bescherming tegen de mogelijke risico’s van kwartsstof hoort daar bij. Dat doen we vooral door bij alle bewerkingen (zagen, waterjetten, cnc, frezen en polijsten) met veel water te werken, waardoor zoveel als mogelijk stof direct met het proceswater wordt afgevoerd.

Aangezien het maatwerkblad al op maat gemaakt is hoeft er bij de installatie op de keuken zelden gezaagd of geboord te worden. Indien er dan toch werkzaamheden op locatie gedaan moeten worden en als nat werken niet of onvoldoende mogelijk is, gebruiken we naast stofafzuiging met een HEPA-filter aanvullende adembescherming in de vorm van stofmaskers van klasse FFP3.

We laten externe, onafhankelijke controles uitvoeren door een Arbeidshygiënist conform de NEN-EN 689 normen. Hiermee toetsen wij wat de resultaten van al deze voorzorgs- en beschermingsmaatregelen zijn. Lion Stone voldoet hiermee aan de wettelijke eisen. Daarnaast ziet de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Nederland toe op naleving daarvan. Wij informeren en instrueren de monteurs op diverse manieren over de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen ter wereld en wordt ook wel silica genoemd. Kwartsdeeltjes zijn circa 100 keer zo klein als zandkorreltjes en zitten onder andere in zand en in vrijwel alle natuurlijke gesteenten. Wereldwijd wordt het daardoor in enorm veel branches en producten toegepast, zoals beton, kalkzandsteen, bakstenen en composiet.

Meer informatie over het werken met (kwarts)stof kunt u vinden op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/kwartsstof/documenten/publicatie/2018/05/07/factsheet-kwartsstof.

Voor Lion Stone is veilig werken van groot belang en wij nemen alle voorzorgmaatregelen om een veilige werkomgeving te creëren en onze afnemers te informeren over het verantwoord bewerken van onze producten.

Wij zullen aandacht blijven besteden aan veilig werken. 

Bij eventuele vragen kan contact worden opgenomen via telefoonnummer 013 – 45 64 350.

Tilburg, d.d. 26 januari 2024